Anubis

God met een jakhalskop, had de leiding bij het balsemen en begeleidde de doden naar de andere wereld. Omdat jakhalzen vaak gezien werden bij begraafplaatsen dachten de Oude Egyptenaren dat Anubis over de dood waakte. Anubis was de god die mee heeft geholpen bij het balsemen van de god Osiris, nadat Osiris was gedood door Seth. Sindsdien is hij de god die de leiding heeft bij het mummificeren van mensen.

 

Bes

Bes was een vrolijke dwerggod met menselijke en leeuwachtige eigenschappen. Bes was de beschermer van zwangere vrouwen, en pas geboren baby's. Verder beschermde Bes tegen slangen en schorpioenen beten.

 

Horus

Man met de kop van een havik. Horus was een god van de hemel. Hij is het best bekend als de beschermer van de heerser van Egypte. Men dacht dat de farao de levende Horus was. Horus is de zoon van Isis en Osiris. Nadat Osiris was vermoord door zijn broer Seth, vochten Horus en Seth om de troon van Egypte. In dit gevecht is Horus een van zijn ogen kwijt geraakt. Het oog keerde weer terug en werd het symbool van de beschermer van het Oude Egypte. Na het gevecht werd Horus gekozen tot de heerser van het leven.

 

Isis

Vrouw met een troonachtig voorwerp op het hoofd. Isis had een beschermende rol. Ze had magische toverspreuken voor mensen in nood. Isis was de vrouw van Osiris en de moeder van Horus.

 

Osiris

Als mummie afgebeelde god, heer van het leven na de dood, echtgenoot van Isis.

 

Ra

Man met een kop van een havik en een zonneschijf. Ra was de zonnegod. Hij was een van de belangrijkste goden van Egypte. De Egyptenaren dachten dat Ra aan het einde van de dag werd ingeslikt volgende morgen weer werd geboren. Tijdens de nacht reisde hij door de onderwereld. Hij werd dan afgebeeld met het hoofd van een ram.

 

Seth

Man met het hoofd van een onbekend dier. God van de chaos. Vertegenwoordigde alles dat de harmonie in Egypte kon verstoren. Hij was de broer van Osiris. Hij vermoordde zijn broer Osiris. Vocht na de dood van zijn broer met Horus om de troon van Egypte.

 

Thoth

de Egyptische god van de maan, de magie, de kalender, de schrijfkunst en de wijsheid. Hij had volgens de mythologie het schrift uitgevonden en die kennis doorgegeven aan de mensheid. Hij trad op in de onderwereld bij het wegen van het hart, noteerde het oordeel van Maat en bracht de overledene tot bij Osiris. De baviaan met het mooie gezicht was een Epitheton voor Thoth. Hij werd beschouwd als de zelfgeconcipieerde en zelfvoortgebrachte, die Een was. Zijn Egyptische naam Djehoety of Tehuti is afgeleid van de oudste naam voor 'ibis', namelijk djehoe / tehu.

 

Bestand:Thoth.jpg

 

Hathor

Zij werd in haar oudste vorm daterend van 2700 v.C. afgebeeld in de vorm van een koe, later soms ook met een leeuwenkop in associatie met haar verschrikkelijke aspect Sekhmet. Soms had zij twee gezichten, een dat vooruit keek en het andere dat terugkeek. In later tijd kreeg Hathor hoe langer hoe meer attributen van de troongodin Isis en werd met haar vereenzelvigd. Isis-Hathor (de vereniging van Hathor en Isis) was de meest populaire godin van heel Egypte. Deze godin was een toonbeeld van schoonheid, vreugde, macht en moederschap. Ze was een godin die vele associaties had en dus veel invloed, zij was de ultieme godenkoningin.

 

 

Bestand:Dendera Hathor.jpg

 

Hapy

Hapy was een Egyptische god. Ook wordt hij wel eens gezien als een godin, omdat ze beide geslachtskenmerken heeft. Dit omdat ze/hij de "bron van het leven" is voor heel Egypte.

Deze god zorgde er volgens de Egyptenaren voor dat de Nijl ieder jaar weer overstroomde en vruchtbaarheid bracht. Hij wordt hiervoor nauw geassocieerd met Noen. Egypte was voor haar Landbouw afhankelijk van de overstromingen van de Nijl en hierdoor was de cultus van Hapy erg populair in de Nijlvallei. Er werden offergaven gegeven om ervoor te zorgen dat het wassen van de Nijl, ook wel de komst van Hapy genoemd, groot was.

Hapy wordt meestal uitgebeeld als een man met hangende borsten en een bolle buik. Dit zijn tekenen van weldoorvoedheid. Hij houdt meestal Nijlvegetatie vast of er hangen planten op zijn hoofd.